Međunarodna konferencija: "Bacanje hrane kod kuće & načini kako to spriječiti"

Međunarodna konferencija: "Bacanje hrane kod kuće & načini kako to spriječiti"

10. travnja 2018.

Vilnius

Mjesto održavanja: Gedimino prospektas 30 (4. kat), Ministarstvo pravosuđa

Trajanje : od 12 do 17 sati

 _____________________________________________________________

"U Europi se godišnje baci oko 100 milijuna tona hrane. Tko od sljedećih aktera misli da ima ulogu u sprečavanju otpada hrane?" – pitanje je Eurobarametra 2015. godine.

 "Potrošači, ljudi poput nas" - odgovor je 52% Bugara, 82% Nijemaca, 62% Estonaca, 65% Hrvata, 66% Grka, 61% Latvijaca, 44 % Litvanaca, 86% Nizozemaca, 67% Rumunja, 88% Šveđana.

Izgleda da je optimizam glede uloge ljudi vrlo neravnomjerno raspoređen među državama članicama EU.

Ova konferencija, koja uključuje  6 europskih zemalja - Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Rumunjsku - u sklopu projekta podizanja svijesti otpadu iz hrane, namjerava okupiti istraživače i aktiviste iz manje i više optimističnih zemalja  i pružiti im priliku da podijele svoja iskustva u borbi protiv otpada od hrane i pokazuju inspirirajuće  primjere uspješnih  kampanja koje su rezultirale većom svijesti javnosti i smanjenju otpada.

Europski povjerenik zadužen za sigurnost hrane i javno zdravstvo, Vytenis Andriukaitis i DG SANTE stručnjakinja o prehrambenom otpadu Alexandra Nikolakopoulou ažurirati će našu konferenciju o aktivnostima na razini EU na području bacanja hrane.

Dr. Sophie Hieke, voditeljica Consumer Science u Europskom vijeću za informiranje o hrani (EUFIC), predstaviti će projekt pod nazivom "Ne budi bacač hrane" koja se bavi ponašanjem potrošača prema otpadu iz hrane. Govoriti  će o prvim istraživanjima iz nedavnih empirijskih istraživanja o stavovima potrošača i ponašanju prema hrani.

Lisanne van Geffen, doktorantica na Sveučilištu Wageningen (jedino sveučilište u Nizozemskoj koja se posebno usredotočava na temu "zdrava hrana i okoliš "), usmjeriti će se na odrednice kućnog otpada na temelju ankete provedene u 4 zemlje EU; ona će također predstaviti uvide o činjenice  koji utječu na svijest potrošača: pokazalo se da svijest o posljedicama ne utječe značajno na kućni otpad iz hrane, dok percepcije o tome koliko drugih otpadnih tvari imaju velik utjecaj, što ima važne posljedice za kampanje protiv zbrinjavanja hrane , Istraživanje je dio projekta EU REFRESH.

Ingela Morfeldt, voditeljica projekta u općini Malmö (Švedska), inspirirat će nas s primjerom nagrađivane komunikacijske kampanje: "Tack för maten" (Hvala hrani) . Kampanja je osvojila prestižnu ISWA nagradu za najbolju svjetsku komunikacijsku kampanju 2014. godine. https://beyondfoodwaste.com/malmo

 

Konferencija „ Bacanje hrane kod kuće & načini kako to spriječiti „ je dio projekta : Globalni pristup učenju o  stvaranju otpada iz hrane u neformalnom obrazovanju (2017.-2020.) koji sufinancira Europska komisija.

Banneri ispod